Dilluns 26 Febrer 2024
Accés Socis Registrar-se

Login

Indicatiu *
Password *
Recorda'm

Crear un compte

Registre de socis de URBBLL, Els camps amb (*) són obligatoris.
Nom *
Indicatiu *
Password *
Verificar password *
Email *
Verificar email *
Captcha *

Resum del mode operatiu en Microones, per a activitats i concursos

 

Possibilitats d'enllaços DX en Microones a més de 100 Kms:

Ajuda per prediccions de propagació tropo, segons Tropospheric Ducting Forecasts:http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html
Les condicions es troben a les zones del 4 al 10, essent de 7 a 10 les millors per DX en Microones

 

-Elecció de la posició portable:

Cal conèixer les coordenades prèviament.
Es pot usar aquesta adreça per localitzar el QTH:http://f6fvy.free.fr/qthLocator/fullScreen.php Ampliar sobre el mapa de la zona amb el suficient zoom, i clicar amb el ratolí el punt portable, apareixerà una finestra amb el QTH Locator i les coordenades de latitud i longitud.
Cal tenir tot aclarit en direcció al corresponsal, ni arbres, ni edificis, procurar la visió directa. Encara que també s'aconsegueixen contactes, de vegades, via reflexió o refracció contra muntanyes o per sobre d'elles.

 

 

-L'ajust d'orientació de l'antena:

Situar Brúixola sòl direcció nord i marcar línia cap al N. Es pot localitzar un punt en l'horitzó en aquesta direcció. Col·locar trípode sobre la brúixola i regular l'indicador de graus a zero direcció nord "N"

foto 1

foto 2
Indicador azimut resolució d'1 grau

 

Ajust nivell vertical amb anivellador de bombolles d'aigua, sobre el trípode. En antenes parabòliques de focus primari elevació correcta a 0 º, antenes offset (SAT TV) depèn de l'angle de cada antena. Veure la teoria de Paul Wade N1BWT sobre Offset: http://www.w1ghz.org/antbook/chap5.pdf

 

--Direcció corresponsal
Cal conèixer l'adreça del corresponsal latitud i longitud o QTH locator. Calcular la direcció en graus usant qualsevol programa de càlcul de graus d'azimut. De QTH Locator propi a QTH Locator del corresponsal. Els programes de Concursos normalment ho incorporen.
-La mida de l'antena: de 5.720MHz per dalt s'usen parabòliques de 40 a 100 cm (en la pràctica per portable millor fer servir de 40 cm a 85cm)
Antenes de major grandària dificulten molt l'operació sobretot en dies ventosos.

 

-Cita amb el corresponsal:

Les microones necessiten estar assistides, en condicions normals, encara que es poden fer QSO amb forta trop sense cita prèvia.
- Freqüència de cita 144.390 SSB, un cop localitzat el corresponsal passar a 144.380-144.395, com a freqüència de guia. Cal tenir en compte que moltes vegades no s'arriben a efectuar contactes a 144 i en 10 GHz es completa el QSO perfectament ..
Una altra forma de localitzar el corresponsal és via XAT exemple: ON4KST http://www.on4kst.org/chat/login.php?band=3 o també el EA7DFH http://www.ea7dfh.com/ eachat/pages/login.php o si no via telèfon o cita prèvia.
- Coordinar amb el corresponsal la freqüència (entre 10368.050 a 10368.200) cal buscar + - 40 KHz (per l'error de cada oscil · lats local)
- Període Tx i Rx, acordar qui comença transmetent i per quant de temps, col · locant un senyal fixa o intermitent.

 

- Operació:
Comença un dels dos a transmetre uns 2 o 3 minuts en la direcció que es creu correcta del corresponsal, sense moure l'antena
El segon orientarà l'antena en la direcció que li indica el seu càlcul. Situant-se a recepció. Si no es rep res moure l'antena + - 20 º, en passos d'uns 5 º i es va re-sintonitzant la freqüència + - 30 KHz en cada posició en cas que no hi ha sortida s'avisa al corresponsal i es repeteix l'operació però invertint els papers. Generalment és millor que comenci a transmetre l'estació que disposa de més potència.
Si s'arriba a copiar alguna cosa s'afina l'antena per millorar la recepció i s'avisa al corresponsal, intentant una altra vegada que ens copieu afinant així les dues estacions la direcció millor d'antena. Que potser és de 2n a 4t per a cada lòbul de les dues paràboles que han de trobar es. Els contactes entre 100 kms amb visual són assegurances a més distància és més critica la direccions de les dues antenes.

 

-Controls:

Un cop s'escolten les dues estacions es procedeix com en qualsevol concurs de VUSHF, passar:
Indicatiu corresponsal + indicatiu propi (/ P cas portable) + Control RST + Nombre d'ordre "59001" + QTH Locator
Anotar les dades del corresponsal amb el QTR, (dia, hora: minuts)
Un cop intercanviats les dades confirmades per ambdues parts, el QSO és completat.
Una altra bona eina és traçar el perfil topogràfic exemple: http://www.ok2fug.com/vyska.html
Espero que sigui útil per als col·legues que comencen.

 

Molta sort i bons DXs

Benjamin EA3XU