Accés Socis Registrar-se

Login

Indicatiu *
Password *
Recorda'm

Crear un compte

Registre de socis de URBBLL, Els camps amb (*) són obligatoris.
Nom *
Indicatiu *
Password *
Verificar password *
Email *
Verificar email *
Captcha *

Què és la Radioafició

 

La radioafició, segons la definició oficial, és un servei de radiocomunicació que té per objecte la instrucció individual, la intercomunicació i els estudis tècnics, efectuats per persones degudament autoritzades que s'interessen per la radiotècnia amb caràcter exclusivament personal i sense fins de lucre.

 

La radioafició neix amb els experiments que Guillem Marconi va fer a finals del segle XIX per enviar senyals de Morse a través de l'èter. Després dels primers intents, la radioafició va adquirir la seva carta de naturalesa a la Conferència de Washington de 1927, on es va efectuar un primer repartiment internacional de freqüències i es van assignar unes bandes determinades a la radioafició. Del grapat de radioaficionats que hi havia el 1900 s'ha passat a gairebé tres milions en l'actualitat .

 

Els radioaficionats gaudeixen d'un ampli espai de l'espectre radioelèctric, que utilitzen per comunicar-se entre si en tot el món, de manera que aprenen a conèixer-se millor i, encara que rarament arriben a veure´s cara a cara, a través dels seus contactes en l'èter cultiven una amistat que es renova constantment i que, de vegades, dura tota una vida.
Però a més de fomentar l'amistat i bon enteniment entre les persones, la radioafició és també experimentació, els radioaficionats van ser els descobridors de les ones curtes, que permeten enllaçar tothom per ràdio amb relativament poca potència, i al llarg dels anys els seus experiments han contribuït a l'avanç de les radiocomunicacions .

 

Els radioaficionats són capaços de transmetre i rebre en les circumstàncies més adverses, de manera que la radioafició constitueix un mitjà eficaç de comunicacions en casos de catàstrofe, i així es reconeix en el Reglament de radiocomunicacions de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), que insta tots els països a prendre les mesures necessàries per permetre que les estacions d'aficionat es preparin i facin front a les necessitats de comunicació en casos de desastre. A nivell nacional, la radioafició es considera així mateix com servei d'utilitat pública i valorada com un mitjà eficaç de comunicacions en cas de catàstrofe , estant obligats els radioaficionats a col · laborar amb les autoritats en casos de catàstrofe.

 

Les modalitats en què es comuniquen els radioaficionats són diverses. La més comuna és la veu ( fonia ) , però també s'utilitza la telegrafia (codi morse) i altres mitjans de comunicació , com el radioteletipo , el fax , la televisió i, en els últims anys , està prenent un gran auge les maneres digitals , en els quals l'ordinador ha passat a ser un element essencial de l'estació de ràdio .

 

A la radioafició podem trobar gent de totes les edats a partir de l'adolescència, i de tot tipus de classes i procedències, des d'una modesta mestressa de casa o un estudiant fins a una estrella del cinema o un rei .

 

La persona a la qual li agradi aquesta afició pot trobar variar formes de practicar-la. Si li agrada el " cacharreo ", té un gran camp per experimentar amb equips i antenes, si li agrada competir , rar és el cap de setmana en què no hi ha concursos de radioaficionat a nivell nacional o internacional, o bé diplomes per a tots els gustos i colors amb els quals es premia la perícia, si li agraden les comunicacions a llarga distància, no li faltaran diàriament reptes que superar i de pas practicar idiomes, si bé l'idioma universal és també aquí, com en altres àmbits, l'anglès; si busca alguna cosa molt especial, els comunicats per rebot lunar poden satisfer els seus anhels, i si també li agrada la informàtica, hi ha molt per descobrir encara en el camp de les comunicacions digitals.

 

Per ampliar la distància de les seves comunicacions en determinades bandes, els radioaficionats disposen també de repetidors terrestres i de satèl·lits artificials, finançats pels propis radioaficionats i construïts en bona part per ells mateixos.

 

Tot radioaficionat disposa d'un indicatiu o distintiu de trucada atorgat per la seva Administració, amb el qual s'identifiquen quan es comuniquen entre si. L'indicatiu consta d'un prefix , que identifica el país, un nombre (del 0 al 9), que identifica un districte o zona d'aquest país, i un sufix de dues o tres lletres, diferent per a cada radioaficionat. Els prefixos que identifiquen els països els atribueix la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT). Espanya té assignats diversos prefixos, però el principal és EA, a França és F, a Alemanya DL, a Portugal CT, etc. Així, per exempl , quan un radioaficionat estableixi contacte amb algú que s'identifica com DL1BBB sabrà que ho està fent amb un alemany.

 

Per ser radioaficionat cal demostrar coneixements bàsics sobre radioelectricitat i radiotècnia i sobre legislació, però no cal ser un expert en això per superar l'examen, sinó que està a l'abast de qualsevol que li agradi aquesta afició.