Dilluns 26 Febrer 2024
Accés Socis Registrar-se

Login

Indicatiu *
Password *
Recorda'm

Crear un compte

Registre de socis de URBBLL, Els camps amb (*) són obligatoris.
Nom *
Indicatiu *
Password *
Verificar password *
Email *
Verificar email *
Captcha *

Comunicacions aprofitant les tempestes (RS) Rain Scatter

 

Introducció

 

Amb els equips de microones i sense ajuda de propagació, (a causa de la curvatura terrestre), tenim diàriament la possibilitat de comunicats dins del camp visual uns 100 kms. Evitant muntanyes, edificis i altres obstacles, tasca difícil amb la nostra orografia, a Espanya.

 

D (distància Kms) = 3.571 x (KH1-h3) = 3.571 x (1.33x100-100) 
Càlculs de les distàncies possibles segons alçada tempesta: 
D (distància Kms) = 3.571 x (KH1-h3) = 184 kms 
K = 1.33 (curvatura terrestre) h1 altura sobre el nivell del mar = 2kms h3 nivell mar = 0

Però amb el sistema de propagació anomenat, Rain Scatter, propagació a través de la pluja, s'aconsegueixen comunicats entre els 200 a 600 km de mitjana. Funciona, en condicions especials, entre els mesos d'abril a octubre quan les gotes d'aigua arriben una determinada mida. Els 10GHz, és la banda més popular a Europa i poden participar modestes estacions. 
El RS s'utilitza localitzant els centres tempestuosos que s'usen com a repetidors dels senyals en microones. 
La banda que millor respon a aquesta tècnica és la de 3cm (10 GHz), durant les intenses tempestes estiuenques sobre les àrees continentals És important tenir abast visual amb centre tempestuós des de la nostra posició, o almenys no tenir obstacles propers. Els mapes de pluja ens indiquen cap a on cal orientar l'antena.

 

Teoría RS

Les tempestes se situen de 2 a 6 km d'altura, a la troposfera on l'estat de petites partícules anomenades hidrometeors (vapor aigua, gotes d'aigua, gel, neu) ajuden a superar la limitació de la visual de 100 kms. En alguns casos les tempestes poden arribar als 12 km d'altura. 
Les partícules d'aigua funcionen com petites lents que refracten les ones, causant dispersió en totes direccions. La mida de les gotes d'aigua depenen les possibilitats de RS, Quan formen partícules de mida de 0.3 a 3 mm les gotes són 1/60 i 1/10 de longitud d'ona de treball. 
Els aiguats de pluja més pesada donen els millors resultats. Àrees en vermell sobre el mapa. 
El vent que mou la pluja provoca l'efecte doppler sobre la freqüència, que s'incrementa quan la tempesta s'acosta a les estacions i disminueix si s'allunya.

 

Eines usades:

- Anuncis DXS d'espots de Microones en els XATS. 
- Revisar Balises. El primer símptoma que hi ha possibilitats de RS, és la captació dels senyals de les balises, sintonitzant de 10368.800 a 10368.995 (normes IARU). 
Balises a UK:http://www.microwavers.org/indexb.htm
Balises França: http://ref-union.org/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=283
Les balises normalment tenen antenes omnidireccionals que s'assaja el contacte entre dues estacions, normalment, els senyals són molt més potents. També és possible el contacte entre estacions sense la recepció prèvia de balises, degut per la manca d'aquestes en EA. Per això és important desenvolupar un pla de balises de 10GHz estratègicament situades per districtes, que ajudaria a detectar la possibilitat de RS.

 

Equipament:

- Tenir l'equip de 10GHz operatiu des del QTH, o sortir en portable des punt proper. 
No és important l'alçada d'ubicació de l'estació, però si la visual cap a la localització de la tempesta. 
- Usar els mapes de pluja del Radar meteorològic i llampecs. Localitzar els centres tempestuosos entre 100 i 300 kms del propi QTH. Cap a on cal orientar l'antena en azimut i també convé poder ajustar l'elevació. És convenient tenir la millor visual cap a la tempesta. 
- El centre tempestuós no es manté estable i cal anar retocant la direcció de l'antena a mesura que avança la tempesta. 
Radar a Espanya:http://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/radar
Raigs Espanya: http://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/rayos
- Connexió a Xats Microones. Cal concertar la cita el moment en què un comença a transmetre i en quina freqüència.http://www.on4kst.org/login.php?band=3
L'equip mínim amb uns 200mW i antena offset o disc de focus primari d'uns 45cm o més, tot excitat per senzill transverter de SSB d'uns 3W. La part de l'equip de 10GHz muntat a la paràbola i controlat des del Jack. La paràbola muntada al pal amb control d'azimut.

 

Tècnica operativa de RS

- Una vegada rebudes les balises , orientar l'antena a la màxima senyal d'aquestes .
- Col · locar el " DX - spot" corresponent als xats de microones .
- Cercar en el XAT de microones algun corresponsal que aquest QRV .
- Primer un comença transmetent la seva balisa pròpia , amb portadora fixa, intermitent o en CW . Anunciant via xat la freqüència de test .
- El corresponsal intenta la recepció retocant l'antena per a la màxima senyal, avisant via xat de la recepció per seguidament intentar l' QSO .
Es prossegueix amb el procediment estàndard : es passen els indicatius , control RST i locators i confirmació de la recepció de les dades . Cal vocalitzar lentament i repetir un parell de vegades les dades. Fins a completar el QSO .
També s'aprecia un efecte doppler en la freqüència . ( + - 5kHz ) . No convé modificar la sintonia en el transcurs del QSO retocar el RIT en recepció, per aclarir la millor comprensibilitat de l'àudio .
Les tempestes se situen de 2 a 4 kms d'alçada , com més altes millor ; per assolir millors distàncies .
S'usen les maneres de CW , SSB , ( banda estreta ) ; encara hi ha una gran distorsió en la modulació per la multitud de fases diferents que es reben en receptor , algunes vegades encara que el senyal és a fons escala , és impossible poder entendre absolutament res de la modulació . La millor manera emprat és la CW , que sense poder descodificar un to d'àudio nítid , es pot descodificar netament soroll produït per les variacions de portadora utilitzant telegrafia lenta . En la manera NB -FM la comprensibilitat és molt més clara encara que l'abast és molt més limitat .
La propagació en RS sol funcionar des de primeres hores de la tarda fins al final d'aquesta, segons l'evolució de la tempesta. La concentració en color vermell del radar indica la millor àrea. De vegades funciona sol, durant uns minuts i en els millors casos algunes hores, sembla un efecte màgic ..

Bona caça via tempestes.

 

73s Benjamin EA3XU ea3xu@ure.es