Dimecres 27 Maig 2020
Accés Socis Registarse

Login

Indicatiu *
Password *
Recorda'm

Crear un compte

Registre de socis de URBBLL, Els camps amb (*) són obligatoris.
Nom *
Indicatiu *
Password *
Verificar password *
Email *
Verificar email *
Captcha *
Reload Captcha

Proba de 24 GHz 30 kms EA3/DH4FAJ + EA3DKP  amb EA3XU/P + EA3CUE

 

Mathias DH4FAJ, amb va demanar  via Chat de microones meses enrere, si podríem fer una proba a 24GHz quan vingués de vacances a Roses, Costa Brava, a lo que jo vaig acceptar gustos.
A finals d´ agosto va ser  impossible por las pèssimes condicions meteo finalment vam  quedar mos para el dia 5 de setembre.

Vaig anar fins a Begur (Costa Brava) acompanyat de Jordi EA3CUE.  Mathias és va situa a Punta Falconera, a prop de Roses acompanyat por Ricardo EA3DKP. Donava la casualitat que DH4FAJ, havia acabat al seu equip sense haver fet cap contacte en 24 GHz.

La distància de 30kms  era òptima per una primera prova en 24GHz, desconeixent la precisió de freqüència entre als dos dials a 24GHz; pot haver un error de fins a 50 KHz, ja que el oscil.lador de 124.5 MHz es multiplica per 192 vegades. Un error, normal, d´uns +- 300 hertzs  en el oscil.lador es va a +- 57 KHz lluny.  Aixo sumat a la precisa orientació de la antena a 24GHz, complica el Contacte. Un altre pega es que las potencies a 24GHz son petites, (150mW en al cas de DH4FAJ) una raó més  per afinar la punteria.  El dia tampoc era el millor ja que hi havia una intensa boirina cobrint  las dos badies, cosa que a 24GHz produeix una intensa atenuació.

foto foto
Grafica de les atenuacions atmosfériques dels 24GHz referenciats a 10GHz

Gràfic del contacte sobre la mar

 

Como via d´enllaç  vam fer servir el repetidor de 438.750 MHz, que ens donava un senyal una mica superior al soroll  i just per poder entendre quan transmetia un o l´altre.
Finalment vem trobar la seble senyal a uns  -70 KHz i un cop reorientades les dues antenes a màxima senyal 59 por ambdues parts, però amb molt QSB. Fantàstic per el primer QSO de Mathias DH4F

foto foto
EA3/DH4FAJ amb seu equip de 24GHz en JN12PF foto de EA3DKT EA3XU/P EA3CUE/P 24GHz a JN11OX Al fondo la Illes Medes

 

L´equip utilitzat per Mathias es un equip professional de DMC de PC-com, de 26GHz  transformat y reajustat destrament per treballar a 24GHz..

Gràcies i felicitats Mathias DH4FAJ y Ricardo EA3DKP per haver-nos donat aquesta oportunitat. Així  anem amortitzant poc a poc els equips de 24GHz. També agrair al Jordi EA3CUE , que  em va ajudar a l´aventura i va poder practicar també a 24GHz..

Benjamin EA3XU